naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel!

Groepsaankoop regenwatertonnen

Gepubliceerd op do 05 januari 2023
Wateroverlast wordt vaak veroorzaakt door hevige regenbuien die niet of onvoldoende kunnen opgevangen worden door de bestaande afwatering. Daarom is het zinvol om een extra buffer te voorzien via bijvoorbeeld regenwatertonnen.

De voorbije zomers werden gekenmerkt door extreme weersomstandigheden, zoals hittegolven en zware regenval met wateroverlast. Het ziet ernaar uit dat dit soort weersomstandigheden in de toekomst zal toenemen, zodat de noodzaak aan uitgebreide infrastructuur voor de beheersing van droogte en wateroverlast wenselijk is.

Bij hevige regenval is de plotse hoeveelheid hemelwater zo groot dat het water geen tijd heeft om te infiltreren in de bodem, en de afvoer het debiet niet kan verwerken. Dit geeft lokale wateroverlast tot gevolg.

Door de opvang van hemelwater wordt de afvoer gebufferd en neemt het risico op wateroverlast af. Het opgevangen water kan onder andere worden hergebruikt in de tuin of voor het poetsen. Zeker in tijden van droogte, waarin zuinig gebruik van leidingwater noodzakelijk is, is dit een voordeel.

Hoe gaan we te werk?

Stap 1: Werkgroep bepaalt aanbod en voorwaarden

Het aanbod van de groepsaankoop wordt gekozen door een werkgroep van enthousiaste burgers die mee beslissen aan welke voorwaarden de regenwatertonnen moeten voldoen en welke eisen gesteld worden aan de leverancier(s). De werkgroep komt een eerste keer samen op 13 maart 2023.

  • 13 maart: 1e bijeenkomst werkgroep (afspraken omtrent procedure, timing, weging van criteria, … )
  • Maart – april: Firma’s aanschrijven en offertes verzamelen 
  • Eind april: 2e bijeenkomst werkgroep (offertes evalueren, selectie firma, verdere aanpak uitwerken)

Mee beslissen? Neem deel aan de werkgroep!

De werkgroep komt 2 keer (digitaal) samen om onder andere mee het aanbod te bepalen, en de offertes te evalueren. De eerste samenkomst van de werkgroep zal digitaal plaatsvinden op: 13 maart 2023.

Wil je graag zetelen in de werkgroep?
Meld je dan vóór 10 maart 2023 vrijblijvend aan via dit online formulier.

Je ontvangt enkele dagen vooraf een link om deel te nemen aan de online sessie.

Stap 2: Infovergadering voor geïnteresseerde inwoners

De gekozen firma geeft een toelichting over het aanbod en gebruik van de regenwatertonnen. Er wordt ruimschoots de tijd voorzien om vragen te stellen. Geïnteresseerde inwoners kunnen nadien hun regenwaterton naar keuze bestellen.

  • Mei: Algemene infovergadering voor geïnteresseerde inwoners

Stap 3: Bestellen, factuur ontvangen en bevestigen

Vanaf 1 mei zullen inwoners een regenwaterton kunnen bestellen. De inwoner ontvangt na het afsluiten van een bestelronde een factuur van de leverancier en betaalt die binnen de vooropgestelde termijn.

  • Mei – september: Bestelperiode

Stap 4: Regenton afhalen

Inwoners kunnen hun regenwaterton afhalen op een centrale locatie in de gemeente van zodra het ontvangen van de leveringsbevestiging. Wil je hem liever thuis laten leveren en laten installeren door een installateur? Ook dat is mogelijk.

  • Juli – oktober: De regenton is klaar voor afhaling of installatie (4-5 weken na de betaling)

Wil je ook een regenton aan een voordelige prijs?

Blijf op de hoogte over deze groepsaankoop door je vrijblijvend aan te melden vóór 10 maart 2023 via onderstaand formulier.

Ga naar het online formulier

Terug naar nieuwsoverzicht
  • AdobeStock_385347078_Aangekocht_HR

Openingsuren en contact

Dienst grondgebiedzaken

adres
Gemeenteplein 2
1630 Linkebeek
tel.
02 383 09 43
e-mail
grondgebiedzaken@linkebeek.be

Openingsuren

Vandaag gesloten
Morgen: 9.00 uur - 12.00 uur en 16.00 uur - 19.15 uur