naar top

De vallen voor Aziatische hoornaars zijn gearriveerd!

Gepubliceerd op di 30 april 2024
De vallen zijn met een 3D-printer precies op maat gemaakt om ongewenste vangsten te voorkomen en zijn gratis verkrijgbaar bij de technische dienst van de gemeente.
 
Idealiter worden de vallen overal in de gemeente geplaatst met een frequentie van één om de 200 meter, het is mogelijk dat je er geen krijgt als je naaste buren er al één gekregen hebben.
 
Nog even de gebruiksaanwijzing:
Het deksel kan gemakkelijk op confituurpotten en andere potten van vergelijkbare grootte worden geschroefd.
Voordat je hem gebruikt, giet je er de favoriete cocktail van de Aziatische hoornaar in: 1/3 bier, 1/3 witte wijn en 1/3 grenadine (een flinke eetlepel van elk zou genoeg moeten zijn, en als je een van de drie ingrediënten tekort komt, is dat niet erg). Als je nieuwsgierig bent, weet dan dat de gemeente geen verantwoordelijkheid neemt voor de mogelijke effecten van het drankje.
Plaats het potje vervolgens plat op een stabiele ondergrond in je tuin (het zou minder goed werken in de woonkamer), zodanig dat het op de pootjes van het deksel rust.
 
Gefeliciteerd, je bent klaar om talloze bijen en andere insecten te redden!
 
Als je een hoornaar vangt, zet de pot dan ongeveer tien minuten in de koelkast voordat je hem door het toilet spoelt om te voorkomen dat hij ontsnapt of je steekt wanneer je het deksel verwijdert.
Mocht er toch een ongewenste vangst plaatsvinden, ga dan op dezelfde manier te werk, maar laat de pot slechts 5 minuten in de koelkast staan, zodat je het slapende insect weer in de natuur kunt loslaten (ter herinnering: Aziatische hoornaars hebben gele poten en een brede geeloranje streep op hun achterlijf. Alle andere insecten, inclusief de Europese hoornaar, hebben hun plaats in onze omgeving).
 
Nog één ding: vorig jaar is de populatie Aziatische hoornaars in de regio verviervoudigd en elk nest voedt zich met gemiddeld zo'n tien kilo insecten per seizoen. Om ons te helpen de resultaten van onze inspanningen te beoordelen en te documenteren, zou het geweldig zijn als je ons op de hoogte kunt houden van het aantal vangsten dat in het begin van de zomer is geregistreerd, door een mail te sturen naar benjamin.daro@linkebeek.be
Terug naar nieuwsoverzicht
  • 438081292_438451205546802_4604292495514296353_n

Openingsuren en contact

Dienst grondgebiedzaken - ENKEL OP AFSPRAAK

adres
Gemeenteplein 2
1630 Linkebeek
tel.
02 383 09 43
e-mail
grondgebiedzaken@linkebeek.be

Openingsuren

Vandaag: 9.00 uur - 12.00 uur
Morgen: 9.00 uur - 12.00 uur en 13.30 uur - 16.00 uur

Dienst grondgebiedzaken: ENKEL OP AFSPRAAK