naar top
Dit nieuwsbericht is niet actueel!

Tips voor uw tuin

Gepubliceerd op di 14 mei 2019
Minder werk en meer biodiversiteit, ontdek de geheimen van uw gazon!

Voetpaden en tuinen: zonder pesticiden is gezonder

In vele tuinwinkels zijn ze te verkrijgen; allerlei chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid, insecten, slakken,… ze zijn slecht voor uw gezondheid en het milieu. Hoe vermijdt u ze?

Bij het gebruik van bestrijdingsmiddelingen bereikt slechts een klein gedeelte ( 20 %) de schadelijke organismen. Het overgrote deel komt terecht bij onschadelijke dieren en doodt onbedoeld heel wat nuttige fauna en/of flora. Ook personen en/of huisdieren die in de omgeving vertoeven tijdens de behandeling lopen de kans om kleine partikels op zich te krijgen. Uiteindelijk komen de bestrijdingsmiddelen terecht in het oppervlakte- en grondwater waar het jaren duurt voordat ze afgebroken geraken. Pesticiden vormen een zeer grote bedreiging voor bijen, hommels, vlinders,… en vele soorten verdwijnen uit onze omgeving.

Tips voor in uw tuin

  • Plant soorten die geschikt zijn voor de grondsoort en ze zullen gedijen zonder gebruik te maken van pesticides .
  • Bedek de bodem door bodembedekkers te planten, gebruik houthaksel en laat gevallen bladeren liggen. NB: houthaksel kunt u gratis aan het containerpark gaan afhalen.
  • Verwijder het onkruid door te wieden.

Tips voor uw stoep/oprit

  • Veeg regelmatig met een bezem zodat zaden de kans niet krijgen te ontkiemen. Ook jonge plantjes krijgt u makkelijk weg met een harde borstel.
  • Wied regelmatig de jonge plantjes of begiet ze met heet water (bv. kookvocht).
  • Als de voegen leeg komen, vul ze dan opnieuw met zeezand.
  • Eventueel kan je het onkruid ook wegbranden met een onkruidbrander
  • Gebruik voor opritten de zogenaamde ‘grasdallen’.

Ben je het beu om steeds weer het gras te moeten maaien dat niet stopt met groeien? Prima! Hier zijn enkele tips om te ontdekken wat een prachtig kleurenpalet je gazon verbergt en hoe er een oase voor de biodiversiteit van te maken:

- Maai niet te vaak en stel het mes van de machine hoger in. Uw gazon zal hittebestendiger zijn en u zal madeliefjes, vergeet-me-nietjes en andere kleine bloemen zien bloeien.

- Neem het gemaaide gras altijd weg en strooi geen kunstmest of andere producten op het gazon. Je bevordert dan een grotere diversiteit aan soorten.

- Laat een deel van uw gazon vrij groeien, maai dit stukje slechts twee keer per jaar (niet vóór eind juni). Laat het maaisel niet liggen maar breng het weg. Jaar na jaar zie je steeds meer bloemen groeien. Laat je niet verleiden om een kant-en-klaar ??zadenmengsel te zaaien... geduld! De grond van uw tuin bevat voldoende om u een mooie bloemrijke weide te bieden, aangepast aan de grondsoort, zonder investeringen en met minder werk.

Meer informatie, advies en foto's, vindt u op de Facebook-groep Milieu Linkebeek Environment.

Terug naar nieuwsoverzicht

Openingsuren en contact

Dienst grondgebiedzaken

adres
Gemeenteplein 2
1630 Linkebeek
tel.
02 383 09 43
e-mail
grondgebiedzaken@linkebeek.be

Openingsuren

Vandaag: 9.00 uur - 12.00 uur en 13.30 uur - 16.00 uur
Morgen: 9.00 uur - 12.00 uur